twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Какви са изискванията при Форсажа на гладиоли?

Цъфтежът на гладиолите в определени срокове зависи от времето на засаждане, размера и възрастта на грудколуковиците, сорта и условията на отглеждане. За форсаж се из ползват грудколуковици от I величина с обиколка в ширина и височина 12/14 см. Засаждат се в лехи по 60 до 80 броя на м2 на дълбочина 8 см в богата и добре обработена почва. Температурата на почвата при засаждането трябва да бъде около 10°С, в периода на бутонизация и цъфтеж - до 15°C, а на въздуха - 18 - 20°О След засаждането на грудколуковиците се полива умерено, а в момента на бутонизацията (по казването на цветоноса) и цъфтежа - усилено. Оранжериите се проветряват редовно, а срещу трипс се пръска с препара ти на всеки 10 дни. Грудколуковиците се изваждат 30 - 40 дни след прецъфтяването, просушават се и се съхраняват. При ранно засаждане на гладиолите грудколуковиците може да се използват два пъти през годината. За форсаж се използват ранни сортове, които цъфтят след около 70 дни.

Гладиолите са растения на дългия ден. От момента на ма совото поникване на растенията светлинният ден (продължи телността на деня) не трябва да е по-малък от 14 - 15 часа. Това налага оранжериите, в които ще се отглеждат гладиоли за цъфтеж през есенно-зимния период, да бъдат снабде ни с инсталация за доосветяване т. е. да се увеличи продължителността на деня.

Грудколуковиците на гладиолите за форсаж се подлагат на температурна обработка преди засаждането. В продълже ние на 4 седмици те се държат при температура 28 - 32°С и въздушна влажност 50%.

През време на вегетацията гладиолите се подхранват с комбинирани торове в количество 20 - 25 г/м2. Първото под хранване е във фаза трети-четвърти лист, второто - преди бутонизацията и третото - в края на цъфтежа.

Как се извежда Форсажът на луковичните цветя в полиетиленови оранжерии?

През последните години широко приложение намира форсажът на луковичните цветя в полиетиленови оранжерии. Луковиците от лалета се засаждат през октомври във високи лехи по 150 - 180 луковици на 1 м2 в зависимост от сорта. За поддържане на постоянна температура и влажност лехите се покриват с около 10 см слама, която се оставя до поставянето на полиетилен - към 25 - 30.1, когато се включва и отоплението. След това младите растения се подхранват с по 20 кг на декар амониева селитра и калиев сулфат. По време на форсажа в оранжерията се поддържа темпера тура 10 - 15°С. Цъфтежът настъпва след 20 до 25 дни. Луковиците от нарцис се засаждат от 1 до 10.Х във високи лехи по 100 - 120 луковици на 1 м2. Прилага се същата агро техника, както при лалетата. Оранжериите се покриват с по лиетиленово платно в края на януари. Поддържа се също температура 10 - 15°С. Цъфтежът настъпва след 18-20 дни

Какви са изискванията при топлия, полутоплия и при студения Форсаж?

При подлагането на растенията на топъл форсаж са необходими висока температура (20 - 25°С), тъмнина и висока въз душна влажност. Топлият форсаж се провежда в стоманено-стъклени оранжерии. Най-подходящи са двускатните оранжерии. Топлият форсаж се нарича още ран, защото се провежда през декември и януари.

Полутоплият форсаж се провежда при по-ниска температура (10 - 15°С) и влажност от топлия. Той се осъществява в по лиетиленови оранжерии. За целта към края на януари оранжерията се покрива с полиетилен и се включва отопление. Цъфтежът настъпва след 20 - 25 дни.

Студеният, или късен форсаж се прилага за ускоряване на цъфтежа на растенията с 2 - 3 седмици. Използват се полиетиленови покрития без включване на отопление. Прилага се при луковичните цветя, гладиолите, розите и др.

Луковиците от зюмбюл, определени за форсаж, се държат 2 седмици при температура 30°С и 3 седмици при температура 25°С. След това температурата се понижава на 20°С, до като във формиращия се бъдещ цвят в луковиците се образуват прашниците. След като прашниците се образуват, луковиците се държат при температура 17°С и 6 седмици преди засаждането - при 9°С.

Луковиците от нарцис за форсаж се държат по време на лагеруването при температура 17°С до 1.IX, а след това до за саждането - при 9°С.

Защо трябва да се създават защитни пояси?

Защитните пояси влияят благоприятно върху микроклимата на участъка. Създават се от бързо растящи дървесни и храстови видове, които се засаждат в един или в няколко реда. Защитните пояси снижават скоростта на вятъра, а това намаля ва топлообмена между ниския нагрят въздушен слой и по-високо лежащия. Те забавят нагряването на приземния въздушен слой през деня, повишават относителната му влажност и на­маляват изпаряването от повърхността на почвата и растенията. През зимата защитните пояси спомагат за равномерното разпределяне на снежната покривка.

При такива условия много цветари успешно отглеждат цветя в едноскатни оранжерии, построени на северната страна на някоя постройка с наклон на ската към юг. Температурата около стените на постройката е по-висока с 2 - 5°С от температурата на открито. Акумулираната през деня топлина от стените се отдава равномерно през нощта.

Може ли с доосветяване някои цветя да встъпят по-рано в цъфтеж?

Доосветяването дава положителни резултати, когато се приложи през зимните месеци при хортензията, карамфила, цинерарията, орхидеите, розите, при топлия форсаж на луко вичните цветя и др.

Под въздействието на допълнителното осветяване карамфи лът започва да цъфти близо месец по-рано. Препоръчва се допълнителното осветяване да се провежда от момента, ко гато леторастите имат 5 до 6 чифта листа, през 1-вата, 3-тата и 5-ата седмица, като седмиците между тях (2-рата и 4-тата) са без допълнително осветяване. Естествената и до пълнителната светлина трябва да дадат общ светлинен пе риод от 18 до 24 часа. Използват се лампи, осигуряващи 100 лукса на повърхността на растенията.

Кои основни правила трябва да се спазват за успешното извеждане на Форсажа?

За успешното извеждане на форсажа трябва да се спазват следните основни правила:
• Да се подбират подходящи видове и сортове за форсаж, тъй като не при всички видове и сортове форсажът е ико номически изгоден.
• Да се използват за форсаж здрави, добре оформени, с натрупан запас от хранителни вещества растения, луковици, грудки и др.
• Да се подлагат на форсаж предварително добре вкоренени растения.
• Да се поддържат оптимална температура, влажност, светлина и др. по време на форсажа.

Какви други средства се използват за подготовка на растенията за Форсаж?

Засушаването като средство, което води до по-ранно нас тъпване на естествения покой, е резултатно и икономически изгодно при много видове цветя (люляк, рози, хортензия и др.). То се използва главно за подготовка на предназначени те за форсаж луковици от лалета, нарциси, зюмбюл и др. Извадените от земята със засъхнали вече листа луковици веднага се доизсушават, чрез което се постига тяхното поранно и пълно доузряване. Със същата цел някои страни от глеждат луковиците (или закупуват луковици) в страни, на миращи се в по-топли райони. Чрез засушаване в края на ля тото и в началото на есента декоративните храсти, предназ начени за форсаж, се принуждават да хвърлят листата си и да преминат в покой.

Полезно ли е мулчирането на почвата?

С мулчирането на почвата при декоративните растения се намалява броят на поливките и на прекопаванията, задържа се изпаряването на вода от почвата, предпазва се почвената повърхност от образуване на кора и се потиска развитието на плевелите.
За мулчиране се използват различни материали - сламест тор, торф, мъх, слама, специална мулч-хартия, полиетилен и др. Органичните мулч-материали предпазват от силно нагряване почвата през летните месеци и в същото време я предпазват и от бързо охлаждане.

Мулч-хартията и полиетиленът не пропускат в почвата достатъчно вода.
Черен полиетилен за мулчиране се използва в случаите, ко гато се желае да се повиши температурата на почвата през деня и през нощта.

В зависимост от различните материали, които се използват за мулчиране на почвата, се изменя различно и ходът на микробиологичните процеси в нея. При използване на органични ма териали за мулчиране приземният слой на въздуха се обогатява с С02, необходим на растенията при фотосинтезата. В процеса на гниенето те отдават в почвата хранителни вещества. Дебелината на мулчиращия материал зависи от естество то и от изискванията на културата (5 - 10 - 20 см).

При кои култури се използва топла вода като средство за форсаж?

Топлата водна баня с продължителност 9-12 часа и с температура на водата 30 - 45°С се използват най-често за изваждане от принудителен покой на някои красиво цъфтящи храсти - люляк, форзиция и др. За целта в съдове (вани) се затопля вода до 30 - 45°С и в нея се потапя короната на растението. Колкото температурата на водата е по-висока, толкова по-малко трябва да е времето на въздействие. За да цъфти люлякът за Нова година, леторастите му се киснат в продължение на 12 часа във вода с температура 35 - 38°С. За същата цел се използват обикновено пушек, химични средства и др. Действието на водната пара е подобно на водната баня.

Поливането с топла (30°С) вода през последните 15-20 дни преди цъфтежа на луковичните цветя ускорява отварянето на цветните пъпки, допринася за наедряване на цветовете и за засилване на баграта.

Защо някои саксийни цветя трябва да се изнасят през лятото навън?

Изнасянето на някои саксийни цветя през лятото навън ги укрепва, тъй като те, намирайки се почти цяла година на закрито (при оранжерийни или жилищни условия), се изнежват, стават недълготрайни и лесно заболяват от всякакви болести.

Трябва да се има предвид обаче, че някои цветя, като бегония реке (царска бегония), орхидеи и др., остават задължително в жилищните помещения или в оранжериите. Голям брой саксийни растения изискват след преминаване то на опасността от късни пролетни слани и след предварително закаляване да се изнасят на открито. Такива са фикусите, филодендроните, монстерите, фатсията, аспидистрата, агавето (столетникът), алоето и др. Изнесените на открито растения не бива да се излагат на преки слънчеви лъчи, а трябва да се засенчват в продължение на 2 - 3 седмици, за да се закалят, след което отделните видове се поставят при условия, отговарящи на техните изисквания (пряко слънце, сянка и пр.)

Какво е пензиране и защо се практикува?

За да се оформи короната на растението и да се получи по-обилен цъфтеж, някои тревисти декоративни растения се пензират, което се състои в прищипване (откъсване, пензи ране) на върховете. В резултат на това се развиватнискос тоящите пазвени пъпки и растението добив туфест вид.

При какви условия трябва да лагеруват луковиците преди Форсажа?

Лагеруването на луковиците обхваща времето от изважда нето до засаждането им. През този период привидно луко виците са в покой, но в тях се извършват сложни физиоло­гични процеси. Залагат се цветните и вегетативните пъпки. Луковиците лагеруват в специални помещения, където се подлагат на температурна обработка. При сортовете лалета, които се поддават на топъл форсаж (Олга, Касини, Пинк Трофи, Деметър и др.), луковиците след изваждането се държат при температура 20°с до образуване на тичинките, след това 1 - 2 седмици при 17°С и се засаждат. Така третираните луковици, засадени от 20.IX до 1.X, цъфтят в оран жерии през декември-януари.

За формирането на отделните части на цвета се следи ре довно. За целта на всеки 8 до 10 дни с бръснарско ножче се разрязват по няколко луковици и с лупа се установява кои части на цвета са се образували.