twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Копривка

Тези растения са популярни със своята пъстрота и форма на листата си и с народното си название, познато по целия свят като Копривки. Листата на Копривката донякъде наподобяват тези на копривата, но са меки, не са парливи и са много пъстри.

Отглеждане на Фитония

Обича полусенчести места, като при много ярка светлина и в много сенчести места окраската на листата избледнява. Да се предпазва и от преки слънчеви лъчи. През зимата саксиите с фитония не трябва да се поставят в близост до стъклата на прозореца. Минималната температура в помещенията, където се отглежда фитония през зимата не трябва да бъде по-ниска от 12-14°С. Трябва да се полива редовно, като през лятото се полива обилно, така че през целия ден почвата да се запази леко влажна. През зимата поливането е умерено, като не трябва да се допуска почвата да пресъхва напълно, фитонията трябва да се полива само с мека вода. Оставянето на фитонията без вода за няколко дни е пагубно за нея, което може да доведе до загиването й.

Видове Хипоестес

Два вида и техни сортове са подходящи за отглеждане като стайни растения.
Това са: Кървавочервен Хипоестес (Hypoestes sanguinolenta) - полухраст до 50 см висок, гъсто разклонен. Листата са тесни, с яйцевидна форма, 5-8 см дълги и 3-4 см широки, целокрайни и леко вълнисти в краищата си. Те са тъмнозелени с пурпурночервени жилки и малки червени петна. Класолистен Хипоестес (Hypoestes phyllostachya) - вид, близък go Н. sanguinolenta. Достига на височина до 60-70 см. Отличава се с меки виолетово-червени листа и единични цветове в лавандуловосиня багра, появяващи се от пазвите на листата. Расте в сенчестите места на тропическите влажни гори на о-в Мадагаскар

Листодекоративни бегонии

Цветовете на листодекоративните бегонии са почти еднакви и се разполагат в гроздовидни съцветия на спускащи се надолу цветоносни стъбла. Те са дребни и не толкова интересни и атрактивни и често при появата им се отстраняват, за да не пречат на красотата на ефектните листа. Аранжирани като украса в дома едни до други, различните сортове образуват живописна група, от която е трудно да отдръпнеш погледа си.

Отглеждане на Бомонтия - Beaumontia

Силна светлина до пълно слънце, висока влажност на въздуха, обилно поливане през лятото. През зимата почвата да се поддържа влажна, а температурата да не пада под 13-14°С. Контролирайте растежа с подрязване, а отрязаните резници използвайте като размножителен материал.

Съвети за любителите на камбанки

Общото за всички камбанки е, че охлювите много обичат да ядат листата им. Изяждането на листата води, особено при ниските видове, до умиране на цялото растение. Поради това тези приятно цъфтящи растения трябва да се пазят от охлюви. Семената на Campanula са съвсем дребни. Ето защо при засяване не трябва да се покриват въобще или с много тънък пласт фина пръст. Повечето споменати тук камбанки покълват без проблеми. Само някои видове, като Campanula latifolia, спадат към кълнещи-те на студено. Campanula portenschlagiana покълва неравномерно. Необходимо е търпение до появата на първите поиици. Затова далматинската камбанка, както и други нискорастящи форми, се размножава по-добре чрез разделяне или коренови разници. При много видове и сортове това става много лесно чрез отделяне на отводи.

Какво е почвена структура и какво е значението й за растенията?

Способността на почвата да се разпада на различни по фор ма и големина частици (агрегати) се нарича почвена струк тура. Когато почвата се състои от частици с големина до 0,5 мм, такава структура се нарича праховидна и е една от най-лошите структури на почвата. С най-добра структура е почвата, чиито частици са зърнести, с размер от 1 до 10 мм, като преобладаващ дял заемат частиците с големина от 2 до 4 мм. Такава структура е въздухо- и водопропусклива и е благоприятна за развитието на растенията. За създаване на подходяща структура на почвата голямо значение'имат внасянето на оборски тор, торф, борови кори и др., своевременната и подходяща обработка според поч вения тип и почвената фауна - най-вече дъждовните червеи.

Какви спомагателни площи трябва да се предвидят при отглеждането на цветя?

При отглеждане на цветя на открита площ се предвижда място за сенник. Сенникът е предназначен за саксийните цветя, които през лятото не може да останат в оранжериите поради прекомерно високата температура в тях. Сенникът представлява леки камъшени или от друг материал решетки, с които се засенчват отгоре и отстрани заровените заедно със саксиите на открито в лехи на редове цветя, извадени от оранжериите.
На откритата площ се определя и място за торище, навес, складове за саксии, за почвени смеси и др.

Как се отопляват полиетиленовите оранжерии?

В полиетиленовите оранжерии на растенията трябва да се осигуряват оптимална температура и равномерно разпределяне на топлината. Отоплението трябва да е евтино, а системата му да е проста и удобна за експлоатация. Изборът на отоплителната система и на нейната мощност зависи от предназначението на оранжерията и от изискванията на културата, която ще се отглежда в нея.
Техническото отопление бива воднотръбно и топловъздуш-но. При топловъздушното отопление се използва въздухът, който се нагрява в калорифери до 65 - 70°С и се подава с вентилатор директно или чрез въздухопроводи в оранжерията. Този начин на отопляване ограничава образуването на водни капки, които се оттичат от повърхността на полиетилена и повреждат растенията.

Отглеждане на Камелия Camellia

Околната температура да се поддържа в рамките на 6-15°С. Светлината да е ярка, но през лятото да се пази от преките лъчи на слънцето. Почвата винаги трябва да е влажна, но не подгизнала. Използвайте мека вода. Често пръскайте листата. Пресаждайте Камелията в пo-голяма саксия през пролетта, но само ако корените са изпълнили саксията.

Какво представлява почвата като хранителна среда?

Като хранителна среда почвата играе важна роля в живота на растенията. При това тя е подложена на постоянни промени, тъй като в нея протичат сложни химични и биологични процеси. Благодарение на микрофлората в почвата и на постъпващите в нея органични и минерални торове тя непрекъснато се променя не само в химично, но и във физично отно­шение: структура, водозадържане и т.н. С други думи, почвата не трябва да се разглежда като статична, мъртва среда, а като жив организъм, който живее и се развива и се променя положително или отрицателно за растенията в за висимост от промените, настъпващи вътре в нея. Свойствата на почвата зависят от подпочвата, върху която се е образувала, от бактериите, гъбите и животните, които допринасят за разлагането на органичната материя, попаднала в нея, от растителността, която расте върху нея, а също и от климатичните условия.