twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Острица / Carex arenaria

сем. Соrnасеае / Острицови

Остриците са най-общо казано издръжливи вечнозелени видове с малка височина и дъговидно извити зелени листа. Подходящи са за почвопокривни или за окантване на цъфтящи зелени покриви. Въпреки че повечето от тях се асоциират с влажни и сенчести местообитания, някои издържат много добре сухи условия и пряко слънце, но за по-добра изява спомага повечко торф и хумус в субстрата.

Видове: С. caryophylla произхожда от степни райони с бедна почва. Висока е до 10 см, със сребристи или синкави листа. Японската С. morrowii „Variegata" е добра почвопокриваща трева с пъстри дъговидно извити листа. C.flacca е със синкави листа.

Покривно озеленяване

Тревисти многогодишни видове, които са подходящи за екстензивно или полуекстензивно покривно озеленяване, изискващо по-малко грижи. Разбира се, те могат да се използват и при интензивни покривни градини (луксозни) според предназначението си и в съответствие с изискванията си. Върху екстензивните зелени покриви растенията виреят върху ограничен пласт субстрат - 15 см или даже по-малко. Дебелината му е много важна за подбора на растенията, за това са упоменати препоръчителни дебелини. Голяма част от видовете и сортовете, описани тук, са били предмет на експериментална работа по дисертационна тема, третираща озеленяването на покривни пространства.

Какви са перспективите на пластмасовите култивационни съоръжения?

У нас пластмасовите култивационни съоръжения се използват масово за отглеждане на разсад, цветя и зеленчукови култури. Те дават възможност да се получат значително по-ранна продукция и по-високи добиви и да се използва по-пълно земята.Когато обемът на пространството е по-малък се използват полиетиленовите единични оранжерии и тунели. Полиетиленовите оранжерии имат някои недостатъци, свързани с бързото износване на полиетиленовото платно, с недобрия светлинен режим и микроклимат и др. За да се подобри светлинният режим, в редица страни вътрешната страна на полиетилена се пръска със специален разтвор, който предотвратява задържането на кондензираната вода по него. Поради това че са лесно изпълними и по-ефективни, перспективите за строителството и използването им са много големи.

С каква вода се поливат цветята в оранжериите?

Водата в оранжериите е необходима за поливане на растенията и за поддържане на въздушната влажност. Подава се чрез водопроводни тръби, разположени върху повърхността на почвата или високо над лехите. Водата, с която се поливат растенията, трябва да има температурата на въздуха в оранжерията или да е с 1 - 2°с по-топла. Загрява се в бетонни басейни, през които преминава серпантина от отоплителни тръби. Бетонните басейни се построяват под стелажите.

Как се проветряват оранжериите?

Проветряването на оранжериите има значение за обмяната на въздуха и за регулирането на температурата и влажността. За целта се използват прозорци, разположени близо до билото на покрива и по страничните остъклени стени. През зимата за проветряване се използва горната вентилация, а през пролетта и лятото - горната и страничната. Прозорците се отварят ръчно, поединично или чрез система от лостове. Нуждата от проветряване се установява чрез термометър и влагомер, чието наличие е задължително във всяка оранжерия. За същата цел в някои оранжерии има специални автомати с часовников механизъм, които задвижват отварянето на проветрителите след повишаване на температурата и влажността над определените.