twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Oт какво зависи балансът на топлината?

Балансът на топлината се обуславя от прихода на топлина (от отоплението и слънчевото греене) и от нейния разход (от топлоизлъчването).
Приходът на топлина зависи от системата на отоплението и от слънчевото греене. Слънчевото греене зависи от годишното време, мястото и местоположението (по отношение по соките на света). Топлоизлъчването зависи от топлопров димостта на материалите, от които са направени парниците и оранжериите, а също и от разликата в температурата помещенията и на външния въздух. За да се намали загуба та на топлина през зимата, вътрешните стени на оранжерии те се ограждат с полиетилен. От март-април до септември култивационните помещения се затоплят толкова много я слънчевото греене, че повечето от растенията са обречени на загиване. За да се избегне това, помещенията се засенчват със специално приготвени сенници от летви или тръстика. Освен това стъклата на парниковите рамки може да с« варосат или да се напръскат с рядка каша от глина. За да се понижи още повече температурата в парниците или в оран жериите през този период, прибягва се до проветряване оросяване.

Понасят ли всички видове цветя в еднаква степен торенето с пресен оборски тор?

Трябва да се знае, че не всички видове цветя понасят в ед наква степен торенето с пресен оборски тор. Например, ко гато на дадена площ ще се отглеждат луковични култури (лале, нарцис, крем, зюмбюл и др.), с оборски тор трябва да се натори предшестващата култура.

Какви садила и маркири се използват в цветарството?

Садилата, които се използват в цветарството, са дървени, с дължина около 12 см и дебелина 2-3 см. Правят се от клони на круша или черница, които имат подходяща форма, така, че дръжката на садилото да бъде под прав ъгъл. Много удобни за работа са садилата, чийто работен връх е стоманен, а дръжката - с лек наклон надясно. Маркирите, които се използват в цветарството, са различни по форма и големина. За маркиране на почвената повърхност в сандъчета се правят дървени маркири с размери 50x30x2 см. От горната им страна се поставя дръжка, а от долната - 96 остри шипа с дебелина на молив и с височина 3 см. За маркиране на почвената повърхност на лехите се правят различни по-големи дървени маркири със заострени маркиращи органи, които се прикрепят на исканите разстояния