twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Отглеждане на Сантолина

За да запази формата си, Сантолина търпи силно подрязване през април. Ако се остави да цъфти, обезателно след цъфтеж сантолината се подрязва. Отделно 2-3 пъти в годината се прави основно подрязване. Не обича застой на вода в кореновата система и не вирее на сенчести места.

Размножаване - чрез полувдървенели стъблени резници през лятото. Приложение. Освен за нисък бордюр сантолината може да се използва и за очертаване на фигури, направени от други растения, а също така може да се отглежда и на алпинеум.

Популярни видове и сортове Стефанандра

Видът, който може да се използва за направата на свободно растящ жив плет, е Изрязанолистна стефанандра (Stephanandra incisa, syn. S. flexuosa). Сортове - „Crispa" и "Dart's Horizon". Отглеждане. Засаждат се от 3 go 4 растения на линеен метър за оформянето на живия плет, който може да се ограничава само на широчина. Предпочитат се полусенчести места и влажни почви. Ако времето е сухо, растенията трябва да се поливат. След прецъфтяване старите стъбла се изрязват на равнището на почвата.

Размножаване - чрез разделяне на туфи през есента или чрез полувдървенели резници през лятото.

Приложение. Освен че се използва за свободно растящ жив плет, може също да се засажда между други дървета храсти, за да служи с есенната декорация на листата за фон.

Популярни Видове и сортове Сантолина

От рода Сантолина са познати 10 вида, но като декоративни се отглеждат най-често три. И това са Сребриста сантолина (Santolina chamaecyparissus), известна още като кипарисовидна сантолина, чиито листа са сребристосиви. Вторият вид е Зелената сантолина (Santolina virens), която се развива като полухраст с височина 60 см и широчина около 1,2 м. Листата й са линейни, в тревистозелен цвят, а цветовете жълти. Сортът "Lemon Fizz" е с впечатляващи листа в лимоненожълто. Третият вид е Розмаринолистна сантолина (Santolina rosmarinifolia).

Отглеждане на Тис

Сенкоиздръжливо растение, обичащо влажни почви, а също така и висока атмосферна влажност. Издържа на ниски температури, но трябва да се има предвид, че младите растения са по-чувствителни и в първите години от засаждането им трябва да се внимава да не измръзнат през зимата. Понася много добре силно подрязване. Размножаване - чрез семена и резници. Приложение. Тисa oбразува красиви живи плетове, но е с много бавен растеж, затова е за предпочитане да се закупят растения в желаната от клиента височина.
Taxus х media се препоръчва както за единично засаждане, така и за направата на живи огради, които да се формират периодично чрез подрязване.

Отглеждане на Туя

Издръжлива на ниски температури и замърсяване на въздуха, устойчива на промишлени замърсявания. Засаждат се от 3 до 4 растения на линеен метър в периода април-май или през есента 6 септември месец. При изваждането от контейнера се туята сади с пръстта около корените и се полива веднага. Вирее на всякакъв вид не много сухи почви. Понася слънчеви и полусенчести места. Обича почви с Високо съдържание на варовик, калций и азот. Понася добре силно подрязване и формиране на короната.

Размножаване
Главно чрез зелени резници или чрез семена, на които е нужен определен период на стратификация преди засяването им.

Приложение
Добро растение за оформяне на много тесен жив плет, който е вечнозелен дори и през зимата. Дървесината на туята е здрава и се използва за направата на мебели, стълбове, плоскости. Свежи клонки се използват при направата на венци. А от листата й се получава етерично масло, което се използва в медицината, при изготвянето на инсектицидни препарати и в козметиката. Използва се и при изготвянето на хомеопатични препарати.

Отглеждане на Габър

Бързо нараства, а резитбата му се извършва през месец август. Понася силно подрязване и е предпочитано растение за формиране на короната в различни форми - като арка, цилиндрична, кубовидна и др. Вирее върху всякакъв вид почви, но най обича засаждане
върху преовлажнени почви. На линеен метър се засаждат по 3-4 растения в периода март-април. При силно подрязване може да се оформи като много тесен, но висок жив плет. За създаването на жив плет от габър се използват само растения, които имат силно развити долни клони. Местата, на които може да се отглежда, са от слънчеви до лека полусянка.

Размножаване - чрез семена или резници.
Приложение - Запазва сухите си листа по клоните и през зимата. Притежава здрава и жилава дървесина, която се използва за направата на мебели.

Размножаване на Бука

Да се има предвид, че сортовете за декорация се размножават само от резници, а дивият вид може и от семена, които образува в изобилие. Сортовете се размножават главно чрез резници, защото при семенното им размножаване само при 5% от потомството се запазва интересната багра на листата им.

Приложение. За високи плетове тип „живи стени", много добри при защита от вятър. Достига до 400 см височина. Растение, устойчиво на замърсен въздух.