twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Японската Мушмула / Eriobotrhya jponica

Есенно засаждане се допуска само през октомври. Разстоянията на засаждане между отделните дръвчета са 6x6 м, 6x4 м и 5x4 метра. Препоръчва се всяка година да се тори с добре разложен оборски тор: по 15-20 кг на младо дърво и 20-25 кг на плододаващо.
Резитбата е слаба, предимно насочена към формиране на короната. При плододаващите дървета се извършва след цъфтежа или след беритбата на плодовете, като се отстраняват сухите, счупените или сгъстяващите короната клони.

В много страни като Великобритания, Холандия и Германия японската мушмула се отглежда по-скоро за декоративни цели, отколкото заради плодовете. В България на открито може да се отглежда само в най-топлите райони. Най-подходящо е отглеждането й в различни съдове /керамични, дървени/ подобно на цитрусите, които се внасят в помещения до началото на първите мразове. Благоприятната температура за зимуване в помещенията е около 10°С. Съдовете се поставят на възможно най-светлото място и се полива само когато почвата изсъхне напълно. През ранна пролет дървото се изнася на открито, слънчево и защитено от ветрове място.

0 коментара:

Публикуване на коментар