twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Кои са предимствата на единичните полиетиленови оранжерии?

Единичните полиетиленови оранжерии са най-широко разпространени, тъй като имат редица предимства: платното се закрепва лесно и здраво, което има значение особено за по-ветровитите райони, подходящи са за малки терени, за дворни места и за райони с проливни дъждове през пролетта, защото конструкцията им почти не позволява задържането на вода върху тях.
Основите на единичните полиетиленови оранжерии се правят от бетонни блокчета, а носещата конструкция - от стоманени пръчки или тръби, които се поставят през 3 м и краищата им се залавят за блокчетата. Носещата конструкция може да бъде и от поливинилхлоридни тръби, които са по-леки и може да се съединяват по няколко. Стоманените пръчки и тръби се износват по-бързо поради ерозия и замърсяват и разкъсват по-бързо полиетиленовото платно. Единичните полиетиленови оранжерии със сводест покрив трябва да не са по-дълги от 30 м и по-широки от 10 м. Височината на билото трябва да е 3 м, а встрани - 1,5 м. Дъгите на носещата конструкция се свързват с поцинкована тел, така че да се образува мрежа, върху която се намята полиетиленовото платно. То трябва да е с дебелина 0,15 - 0,20 мм. Краищата му се затискат с почва, а върху него се намятат мрежа или шнурове.
На двете къси страни на оранжерията се разполагат вратите (двукрили), които се правят широки 2,70 м и високи 2,50 м. Те служат за проветряване. Проветрява се и чрез повдигане на полиетиленовото платно от южната страна.

0 коментара:

Публикуване на коментар