twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Кои са по-важните болести по лалето и каква е борбата срещу тях?


Втебеширяване. физиологична болест. Повредите се изразяват във втвърдяване и побеляване на месестата част на луковиците. Получава се при излагане на луковиците на пряко слънце след изваждането им от почвата.

Слънчев пригор. Също физиологична болест, която се получава при силно засушаване по време на цъфтежа или при форсажа на лалетата в много слънчеви оранжерии.

Пъстроцветие. Вирусна болест. Проявява се в изпъстряне на венечните листа, по които се образуват тъмни и светли петна. Пренася се чрез инструментите, чрез листните въшки, при допиране на луковиците и др.
Борба. Заразените растения се унищожават чрез изскубване с луковицата още по време на вегетацията.

Ботритисно петносване. Гъбна болест. Причинителите нападат всички части на растението. По месестата част на луковиците се появяват жълтокафяви закръглени леко хлътнали петна по повърхността с черни склероции. Силно нападнатите луковици загиват още по време на съхраняването - изсъхват и се мумифицират. По-слабо заразените луковици след засаждане покарват, но дават слаби растения с напетнени листа и цветове и скъсени цветоносни стъбла. Петната са дребни, закръглени или елипсовидни с белезникав център. Борба. Не се засаждат наранени луковици. Болните растения се унищожават, а мястото се залива в диаметър 1 м с формалин 1:50. Предпазно се пръска до момента на цъфтежа с ронилан 50 ВП - 0,1% или роврал 50 ВП - 0,1 в интервал 7 - 1 4 дни. Луковиците се напрашват преди засаждане с ортоцид 75, ТМТД или се потапят за 20 мин. в 0,2%-ов разтвор на ронилан 50 ВП. През време на вегетацията се пръска с криптанол 0,02% с прибавка на намокрител универсал-50.

0 коментара:

Публикуване на коментар