twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Какви инструменти и материали трябва да има цветарят?

Цветарят трябва да има сита с различни размери на дупките за пресяване на пръст, ножици за подрязване на живия плет, коси (специални ръчни косил-ки или косачни машини) за косене на тревата, лозова пръскачка и прашалка за бора с болестите и неприятелите, лопатки за изваждане на разсади, щайги за поставяне на извадения разсад, тел, канап или здрави конци, манила и др. за изплитане на мрежи за цветята със слаби стъбла (карамфил, фрезия) и др.

Поддържането на инструментите е важно условие за тяхното добро състояние и за продължителното им използване. След работа инструментите трябва да се почистят, да се измият и да се оставят на сухо място.

Дезинфекцирането на инструментите с формалин в съотношение 1:50 е задължително, за да се предпазят растенията от пренасяне на болести и неприятели. Сандъчетата служат за сеитба на семена най-вече при оранжерийни условия и за пикиране и отглеждане на разсад. Те са с размери 50x30x8 см. Правят се от иглолистен материал, който е лек и сравнително устойчив на влага. На дъното им се пробиват 5-6 дупки с диаметър 1 - 2 см за изтичане на излишната при поливането вода. За сеитба на малки количества семена се използват терини. Те се правят от глина с кръгла или квадратна форма, с размери 25 - 30 см с няколко отвора на дъното. Напоследък те-рините се заменят с пластмасови съдове.

0 коментара:

Публикуване на коментар