twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Полезно ли е мулчирането на почвата?

С мулчирането на почвата при декоративните растения се намалява броят на поливките и на прекопаванията, задържа се изпаряването на вода от почвата, предпазва се почвената повърхност от образуване на кора и се потиска развитието на плевелите.
За мулчиране се използват различни материали - сламест тор, торф, мъх, слама, специална мулч-хартия, полиетилен и др. Органичните мулч-материали предпазват от силно нагряване почвата през летните месеци и в същото време я предпазват и от бързо охлаждане.

Мулч-хартията и полиетиленът не пропускат в почвата достатъчно вода.
Черен полиетилен за мулчиране се използва в случаите, ко гато се желае да се повиши температурата на почвата през деня и през нощта.

В зависимост от различните материали, които се използват за мулчиране на почвата, се изменя различно и ходът на микробиологичните процеси в нея. При използване на органични ма териали за мулчиране приземният слой на въздуха се обогатява с С02, необходим на растенията при фотосинтезата. В процеса на гниенето те отдават в почвата хранителни вещества. Дебелината на мулчиращия материал зависи от естество то и от изискванията на културата (5 - 10 - 20 см).

0 коментара:

Публикуване на коментар