twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Какви са изискванията при Форсажа на гладиоли?

Цъфтежът на гладиолите в определени срокове зависи от времето на засаждане, размера и възрастта на грудколуковиците, сорта и условията на отглеждане. За форсаж се из ползват грудколуковици от I величина с обиколка в ширина и височина 12/14 см. Засаждат се в лехи по 60 до 80 броя на м2 на дълбочина 8 см в богата и добре обработена почва. Температурата на почвата при засаждането трябва да бъде около 10°С, в периода на бутонизация и цъфтеж - до 15°C, а на въздуха - 18 - 20°О След засаждането на грудколуковиците се полива умерено, а в момента на бутонизацията (по казването на цветоноса) и цъфтежа - усилено. Оранжериите се проветряват редовно, а срещу трипс се пръска с препара ти на всеки 10 дни. Грудколуковиците се изваждат 30 - 40 дни след прецъфтяването, просушават се и се съхраняват. При ранно засаждане на гладиолите грудколуковиците може да се използват два пъти през годината. За форсаж се използват ранни сортове, които цъфтят след около 70 дни.

Гладиолите са растения на дългия ден. От момента на ма совото поникване на растенията светлинният ден (продължи телността на деня) не трябва да е по-малък от 14 - 15 часа. Това налага оранжериите, в които ще се отглеждат гладиоли за цъфтеж през есенно-зимния период, да бъдат снабде ни с инсталация за доосветяване т. е. да се увеличи продължителността на деня.

Грудколуковиците на гладиолите за форсаж се подлагат на температурна обработка преди засаждането. В продълже ние на 4 седмици те се държат при температура 28 - 32°С и въздушна влажност 50%.

През време на вегетацията гладиолите се подхранват с комбинирани торове в количество 20 - 25 г/м2. Първото под хранване е във фаза трети-четвърти лист, второто - преди бутонизацията и третото - в края на цъфтежа.

0 коментара:

Публикуване на коментар