twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Какви са изискванията при топлия, полутоплия и при студения Форсаж?

При подлагането на растенията на топъл форсаж са необходими висока температура (20 - 25°С), тъмнина и висока въз душна влажност. Топлият форсаж се провежда в стоманено-стъклени оранжерии. Най-подходящи са двускатните оранжерии. Топлият форсаж се нарича още ран, защото се провежда през декември и януари.

Полутоплият форсаж се провежда при по-ниска температура (10 - 15°С) и влажност от топлия. Той се осъществява в по лиетиленови оранжерии. За целта към края на януари оранжерията се покрива с полиетилен и се включва отопление. Цъфтежът настъпва след 20 - 25 дни.

Студеният, или късен форсаж се прилага за ускоряване на цъфтежа на растенията с 2 - 3 седмици. Използват се полиетиленови покрития без включване на отопление. Прилага се при луковичните цветя, гладиолите, розите и др.

Луковиците от зюмбюл, определени за форсаж, се държат 2 седмици при температура 30°С и 3 седмици при температура 25°С. След това температурата се понижава на 20°С, до като във формиращия се бъдещ цвят в луковиците се образуват прашниците. След като прашниците се образуват, луковиците се държат при температура 17°С и 6 седмици преди засаждането - при 9°С.

Луковиците от нарцис за форсаж се държат по време на лагеруването при температура 17°С до 1.IX, а след това до за саждането - при 9°С.

0 коментара:

Публикуване на коментар