twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Какво представлява чимовата пръст?

Какво представлява чимовата пръст?
Чимовата пръст има голямо значение и участва като съставка в почти всички видове почвени смеси. Благодарение на голямото количество растителни остатъци в нея тя е порьозна и има значителен запас от хранителни вещества, но е склонна към уплътняване. Най-доброкачествена чимова пръст се получава от стари пасища и ливади.

Как се приготвя?
За приготвяне на чимова пръст (чимовка) през лятото или рано през есента с плуг или с права лопата (бел) се нарязват чимове с дебелина 10-15 см, ширина 20 - 30 см и дължина 30 - 35 см. Нарязаните чимове се нареждат с тревата надолу на купове, не по-високи от 1 - 1,5 м, широки до 1,5 м и дълги според мястото и нуждите. За да се ускори разлагането на тревата, през лятото чимовете се прехвърлят няколко пъти, при което се поливат с течен оборски тор. До зимата тревата се разлага и пръстта става годна за употреба. Малките неугнили частици не се отделят при приготвянето на почвена смес. Когато пръстта е приготвена от чимове, взети от ливади на тежки почви, тя е тежка, а когато е от ливади на песъчливи почви - лека.

0 коментара:

Публикуване на коментар