twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Пресаждане на саксиини цветя

Какво представлява презасаждането и кога се налага да се извърши?
Презасаждането на саксийните цветя представлява преместването им от един съд в друг, за да се подобри храненето на растенията и да се отстранят заболелите (загнилите) части от корените и появилите се дъждовни червеи. При презасаждането обикновено растенията се поставят в по-големи саксии, но има случаи (когато корените са загнили и се налага изрязването на част от тях, при вкисляване на почвата и пр.), когато те се поставят в същите или в по-малки саксии.

Необходимостта от презасаждане на дадени растения може да се определи по външния им вид - спиране на нарастването, образуване на недоразвити леторасти, листа и дребни цветове, предивременен цъфтеж, рязко съкращаване периода на вегетацията, опадване на листата (при растенията с опадващи листа) и пр.
Понеже не винаги външният вид на растението дава указания, че е необходимо презасаждане, практически това се установява по следния начин: саксията с растението се взема в лявата ръка така, че стъблото да попадне между пръстите, обръща се надолу и с леко почукване по масата или по друг твърд предмет растението се изважда от саксията. Ако корените му са пронизали и оплели изцяло почвата, то трябва да се презасади.

0 коментара:

Публикуване на коментар