twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Как се презасаждат растенията?

Растенията се презасаждат по следния начин. Приготвя е според изискванията на вида необходимата смес от различни видове пръст, която се навлажнява до такава степен, че като се стисне в ръка и се отпусне, да се разпадне. Освен това се приготвят парчета от счупени саксии и едрозърнест речен пясък, необходими за дренаж. Растенията, които ще се презасаждат, се изваждат от саксиите, прави дренаж по следния начин: върху отцедния отвор се поставя парче от счупена саксия с изпъкналата част нагоре, на височината на което се насипва едрозърнест речен пясък.

При непълно презасаждане (каквото се прилага най-често) с подострено колче се разрохква повърхностният слой на почвата и се премахва, а пръстта около корените леко се разчепква и растението се изважда. Старият дренаж също се премахва. Когато има загнили корени, те се изрязват до здраво място. Върху приготвения дренаж се насипва пръст, след което растението се поставя в средата на саксията та ка, че кореновата му шийка да попадне 1 см под ръба на саксията. Ако при поставянето растението се окаже над ръ ба на саксията, то се изважда и се маха част от насипаната пръст, а ако е много ниско, поставя се допълнително пръст. Пространството между корените и почвата около тях и саксията се запълва с пръст, като неколкократно се притъпква с палците на двете ръце и се добавя ново количество пръст. При по-големи съдове се притъпква с летва със заоблени ръбове и леко подострен връх. Съдовете с презасадените растения не се пълнят с пръст догоре, за да може да се по ливат.

Презасадените растения се поливат и се държат в топли, леко засенчени помещения с влажен въздух, където прекарват периода на вкореняване, през който период се препоръчва многократното им оросяване.

0 коментара:

Публикуване на коментар