twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Борови кори

Борови кори
Боровите кори са отпадъчен продукт от дърводобивната и дървопреработващата промишленост. Състоят се не само от кората на млади борови стъбла, а и от дебелия корков пласт на възрастните дървета. Те са важен източник на хумус за почвата, още повече, че свежите борови кори имат продължително последействие, което се дължи на бавното им разлагане.

Боровите кори може да се използват като съставка при приготвянето на почвени смеси за отглеждане на някои саксийни цветя. В този случай обаче трябва да се използват по-ситни фракции от тях.

Освен като съставка в почвените смеси боровите кори може да се използват и за мулчиране на почвената повърхност в оранжериите, което спомага за запазване на почвената структура и влажност, а също и в борбата срещу плевелите. Независимо как ще се използват боровите кори, трябва да се има предвид, че в свежо състояние те свързват наличния азот и може да се получи азотен глад при отглежданите растения. Ето защо за препоръчване е свежите борови кори да се компостират в продължение на 6 - 8 месеца преди из ползването им.

0 коментара:

Публикуване на коментар