twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Видове почвени смеси

При приготвянето на почвени смеси трябва да се държи сметка преди всичко за изискванията на дадения вид, за който се приготвя сместа. Няма да е пресилено, ако се ка же, че почти за всеки вид трябва да се прави специална почвена смес. На практика обаче това не е така, тъй като е невъзможно да бъдат изучени до най-големи подробности изискванията на отделните видове цветя по отношение на почвената смес. Прието е близките по изисквания растения да се групират и да се правят три вида почвени смеси: теж ка, средна и лека.


Почвените смеси, необходими за отглеждането на някои оранжерийни цветя, трябва да отговарят на следните усло вия: да съдържат усвояеми хранителни вещества в необхо дими за растението количества; да не задържат излишната при поливането вода; да пропускат въздуха до корените на растението; да имат реакция (рН) каквато растението изиск ва; да бъдат обеззаразени.


Състав на почвените

Тежката почвена смес се прави от 3 части тежка чимова пръст, 1 част парникова пръст или листовка и 1 част речен пясък.

Средно тежката почвена смес се прави от 2 части тежка чи мова пръст, 2 части листовка, торфена или ерикова пръст, 2 части парникова пръст и 1 част речен пясък. Леката почвена смес се прави от 1 част тежка чимова пръст, 3 части листовка и 1 част речен пясък.

0 коментара:

Публикуване на коментар