twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Как се извършва сеитбата на открито?

На открито се сеят семената на всички двугодишни цветя, като градинска теменуга, парички, незабравки, силене, градинска ружа и др.

От едногодишните видове цветя на открито се сеят невзискателните и бързо растящите (невенът, кореопсисът и др.), непонасящите разсаждане (маковете, ешолцията, шибоите и др.) и видовете за късен цъфтеж (едногодишните астри, декоративният грах и др.).

На открито се сеят и семената на голям брой многогодишни видове цветя, като лупина, многогодишен делфиниум и др. Почвата в лехите, предназначени за посев, се обработва, изравнява се добре, като се отстраняват камъните и буците пръст, след което се пристъпва към сеитба. При разпръсната сеитба семената се притъпкват с дъска или с дървен валяк и лехите се покриват с компост, добре разложен оборски тор или торфена пръст и по-рядко с пясък, като дебелината на покривката зависи от едрината на семената, след което се полива с лейка.

При редова сеитба семената се покриват най-напред с пръстта от отворените браздички (при положение, че се сее ръчно, а не с редосеялки), след това лехите се валират или се притъпкват и се покриват с компост, добре разложен оборски тор, торфена пръст или пясък. На отделните видове и сортове се поставят съответни етикети с обозначение на вида и сорта и датата на сеитбата, след което лехите се поливат.

0 коментара:

Публикуване на коментар