twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Как става размножаването чрез луковици и грудколуковици?

Повечето от луковичните цветя се размножават чрез малки луковички, които се образуват в неголямо количество странично на големите луковици. При някои видове (например при зюмбюла) образуването на такива луковички може да с предизвика и изкуствено, като се направят кръстовидни на рези на дъното на луковицата. По този начин луковицата майка дава голям брой малки луковички, а самата тя умира Някои видове крем образуват в пазвите на листата малки луковички, чрез които могат да се размножават. Други видове (царската лилия и др.) в мястото над луковицата, къде то стъблото образува придатъчните (допълнителните) коре ни, образуват многобройни малки луковици, които също служат като размножителен материал.

Луковиците на луковичните цветя се засаждат през есента като малките луковички се засаждат отделно от големите и по-гъсто и не се изваждат 2-3 години. Дълбочината на засаждане на луковиците е в зависимост от вида и от характера на почвата (на по-леки почви засаждането е по-дълбоко, а на по-тежки - по-плитко).

Гладиолите, минзухарите, монбрецията и др. се размножават чрез грудколуковици. Грудколуковиците представляват грудки, но външно наподобяват луковица, поради което в практиката у нас се наричат луковици. Засадената грудколуковица образува една до няколко заместващи грудколуковици и многобройни малки грудколуковички, а самата тя умира.

0 коментара:

Публикуване на коментар