twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Как става размножаването чрез отводи?

Чрез отводи (положници) се размножават някои видове декоративни храсти, като клематис, някои рози и др. Най-често се използват следните видове отводи: обикновен, змиевиден, китайски и въздушен.

При обикновения отвод се използват клонки, които напролет се полагат към дъното на предварително изкопана до майчиното растение ямка с дълбочина и ширина 12-15 см. Клонката се прикрепя към дъното на ямката чрез дървена кукичка и се покрива с пръст, а върхът й се оставя да стърчи над повърхността на почвата, като най-често се привързва към колче. До есента покритата част се вкоренява и се получава нвво растение (само едно), което се отделя от майчиното.

Някои видове увивни или влачещи се храсти, които образуват тънки и дълги клонки, като клематис, ампелопсис и др., се размножават чрез т.нар. змиевиден отвод. При него дадена клонка се заравя на отделни места по нейната дължина, а на други остава на повърхността.

При китайския отвод около майчиното растение се изкопава кръгла вдлъбнатина с ширина и дълбочина около 10 см, в която радиално се разполагат леторасти и се прикрепят с дървени куки и не се заравят с пръст. Когато от пъпките се развият леторасти, дълги 15-20 см, прилежащите към тях нискостоящи листа се отстраняват, а в основата на всеки млад летораст се правят нарези с остро ножче. След това отводите се покриват с лека градинска пръст, като върховете на младите леторасти се оставят да стърчат над повърхността на пръстта. До есента отделните фиданки са вкоренени и се отделят от майчиното растение. При китайския отвод от едно растение се получават много повече растения, отколкото при другите отводи.

0 коментара:

Публикуване на коментар