twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Kолко дълбоко се сеят цветните семена?

Дълбочината на засяване на цветните семена има голямо значение. При излишно удълбочаване на сеитбата се забавя прорастването на семената и има опасност те да загинат поради отсъствие на кислород. При много плитка сеитба семената може да не поникнат поради липса на влага в повърхностния почвен слой.

Дълбочината на засяването се определя най-вече от едрината на семената - колкото те са по-едри, толкова по-дълбоко се засяват и обратно. Препоръчват се следните дълбочини на засяване на цветните семена: при дребни семена 0,5 см, при средно едри 1,5 см и при едри 3 см. Тук трябва да се допълни, че съвсем дребните и леките семена, като семената на бегониите, примулите, глоксинията и др., изобщо не се заравят и се сеят върху повърхността на почвата, като често се поливат и се предпазват от преките слънчеви лъчи чрез засенчване.

Освен от едрината на семената дълбочината на засяването зависи и от вида и характера на почвата: при тежки и влажни почви семената се сеят по-плитко, а при сухи почви - по-дълбоко. Освен това пролетните посеви се сеят, общо взето, по-плитко от есенните.

0 коментара:

Публикуване на коментар