twitter
    Find out what I'm doing, Follow Me :)

Засаждане на цветя в парници

Сеитбата в култивационни съоръжения (оранжерии, парници или тунели) се извършва направо в почвата (лехите) на съоръжението или в сандъчета, терини или саксии. Сеитбата направо в почвата на култивационните съоръжения се извършва по същия начин, както на открито.

При сеитба в сандъчета, терини или саксии те предварително се дезинфекцират, на дъното им се прави дренаж (върху от-цедния отвор се поставят парчета от счупени саксии с изпъкналата част нагоре и слой едрозърнест речен пясък) и се пълнят с пресята, лека и умерено навлажнена подходяща почвена смес. С малка дъсчица или летва пръстта се изравнява и се притиска леко, след което се пристъпва към сеитба. Засетите семена се покриват с тънък пласт от същата ситно пресята пръст, а много дребните (бегония, глоксиния, лобелия и др.) не се покриват. Посевът се полива с лейка с много ситна решетка, а в случаите, когато семената не се покриват - с пулверизатор или терините се потапят в съд с вода.

Върху съдовете със засети семена, които не се покриват, се поставя стъкло, след което се преместват на тъмно или се покриват с хартия. Така се създават по-благоприятни условия (поддържа се по-постоянна температура и се предпазва от изсъхване повърхностният слой) за поникване на семената. На засетите сандъчета, терини или саксии се поставят етикети, на които са обозначени видът и сортът, който е засят, както и датата на сеитбата.

0 коментара:

Публикуване на коментар